In de afgelopen jaren werden we regelmatig opgeschrikt door nieuwsberichten over ongewenst gedrag op de werkvloer.
Het begon met de beschuldigingen aan het adres van Harvey Weinstein, de bekende Hollywood producer. Diverse actrices beschuldigden de producer van seksueel wangedrag. Ook in Nederland kwamen er uit diezelfde wereld vergelijkbare verhalen en legde een bekende castingdirecteur als gevolg daarvan zijn werk neer. Het begin was gemaakt van de MeToo beweging, waarin vele vrouwen én mannen hun eigen ervaringen gingen delen.
Maar niet alleen uit de film –en toneelwereld kwamen deze verhalen. De kranten brachten begin dit jaar het nieuws over de misstanden bij hulpverleningsorganisatie Oxfam Novib. Ondanks beleid en gedragscodes vertoonden diverse medewerkers van de organisatie ongewenst gedrag, nota bene richting de mensen die zij moesten helpen.
En ook in de sportwereld komt op dit gebied regelmatig negatief in het nieuws. Het grootste verhaal is wel de Amerikaanse turnarts Nassar die meer dan 250 meisjes heeft misbruikt.
Ongewenst gedrag wordt vaak in verband gebracht met seksuele intimidatie en misbruik, maar ongewenst gedrag is een verzamelnaam waaronder ook agressie of geweld op de werkvloer, pesten en discriminatie worden verstaan. Ongewenst gedrag kan in elke professionele werkomgeving voorkomen. Onderzoeksinstituut TNO berekende dat in 2015 1,2 miljoen mensen last hebben gehad van ongewenst gedrag door collega’s, leidinggevenden of klanten. Dat is 1 op de 6 medewerkers!
We kunnen dus niet meer stellen dat het alleen in de filmwereld, de sport of in de hulpverlening voorkomt. Het komt overal voor! Het is echter niet altijd zichtbaar, het is bovendien soms lastig aan te tonen en ook nog eens moeilijk uit te bannen. En slachtoffers hebben moeite om erover te praten, vaak uit schuldgevoel of gevoel van onmacht.
Dat het leidt tot nare gevolgen, moge duidelijk zijn. TNO berekende dat het verzuim als gevolg van ongewenst gedrag werkgevers per jaar 1,7 miljard kost. En dan hebben we het nog niets eens over verloop van medewerkers, verminderde productiviteit en dergelijke.
Hoe kun je voorkomen dat ongewenst gedrag in jouw bedrijf erin sluipt? Hoe kun je als leidinggevende ervoor zorgen dat het in jouw team niet voorkomt en hoe ga je ermee om als het wel gebeurt?
Natuurlijk is het belangrijk om beleid te maken op dit vlak en gedragscodes, maar we hebben al eerder gezien dat dat niet genoeg is. Voorlichting, begeleiding en training zijn eveneens nodig om te werken aan een gezond arbeidsklimaat. InVertrouwen kan je hierbij helpen en fungeert ook als vertrouwenspersoon voor medewerkers, die met ongewenst gedrag te maken krijgen. Wil je meer weten, neem dan eens contact op met Esther Snelleman of Susan van Reekum voor een vrijblijvend gesprek via invertrouwen.contact@gmail.com.
Comments