Valt het jou ook op? Sporters die grensoverschrijdend gedrag melden. In het onderwijs stappen medewerkers op na klachten. Acteurs die werkeloos thuis zitten door beschuldigingen van seksuele intimidatie. En zelfs in de politiek komen meldingen van grensoverschrijdend of ook wel ongewenst gedrag voor.
Roept het bij jou ook vragen op:
- Komt dit in iedere branche voor?
- Wat beïnvloed grensoverschrijdend gedrag eigenlijk?
Komt het in iedere branche voor?
“Ja” het komt in iedere branche voor, in zowel grote als kleine bedrijven, in de profit en in de non-profit sector. Denk maar aan het bewust buitensluiten van een collega of belangrijke telefoontjes niet doorgeven. Of een grap maken, waarvan je weet dat je collega die niet leuk gaat vinden. Maar het is niet alleen bewust, soms reageren medewerkers ook onbewust met grensoverschrijdend gedrag.
Het onderwerp ligt gevoelig. We praten er liever niet over. En we spreken elkaar er liever ook niet op aan. Maar juist door erover in gesprek te gaan, kunnen we leren we van elkaar en ongewenste situaties voorkomen.
Wat beïnvloed grensoverschrijdend gedrag eigenlijk?
Uit onderzoek van Schouten en Nelissen (2018) blijkt werkklimaat een grote rol te spelen. Bij een negatief werkklimaat komt grensoverschrijdend gedrag vaker voor. Bij een dergelijk klimaat kun je denken aan: gebrek aan leiderschap, weinig autonomie, hoge werkdruk, baanonzekerheid, te weinig uitdaging en waardering of (te) hoge eisen.
Medewerkers die een positief werkklimaat ervaren, melden juist minder vaak situaties van ongewenst of grensoverschrijdend gedrag. Zij ervaren een veilig gevoel en durven elkaar met respect aan te spreken.
Positief werkklimaat
Wij, Susan en Esther van InVertrouwen, inspireren en begeleiden naar een positief werkklimaat.
Het doel is ongewenst gedrag voorkomen in plaats van genezen.
Wil jij weten hoe wij jouw team laten groeien naar een positief werkklimaat?
Laat je gegevens achter op : invertrouwen.contact@gmail.com. Wij nemen contact met je op.
Positieve groet,
Susan & Esther InVertrouwen
Comments